Cake pops

Cake pops är så enkla att göra och trevligt att servera på kalas, bjudningar eller varför inte göra dem när man har mjuka kakor som står där hemma.

Jag gjorde mina cakepops av mjuk pepparkaka och morotskaka.
Men det går alldeles utmärkt att använda sockerkaka, muffins eller andra mjuka kakor man tycker om.

Dekorera dem gärna med strössel eller hackade nötter.

Så här gjorde jag.

Du behöver:

Recept:
Ca 20 st.
Gör du dem mindre får du ut ca 30 st.

400 g mjuk kaka ( tex sockerkaka, muffins etc)
100 g Philadelphia ost ( färskost)
100-150g choklad ( går bra med ljus, mörk eller vit choklad)
Strössel/nötter till dekorering
Cake pops pinnar - finns att köpa i hobby affärer.

Du kan även använda tjockare sugrör eller grillpinnar som du klipper av i önskad längd om du inte har tillgång till cake pops pinnar.
Tänk bara på att göra kakbollarna mindre så att dem inte blir för tunga för pinnarna/sugrören.
Bollarna glider lättare av då och kan bli svåra att hantera när man ska doppa dem i chokladen.

Ta fram en bunke och smula sönder den mjuka kakan. Tillsätt färskosten och arbeta ihop en smidig kakmassa.
Det går även bra att lägga det i matberedaren och köra en stund.
Rulla jämnstora bollar ( storlek ca som en femkrona) och lägg bollarna på ett fat.
Ställ in i kylen ca 30 minuter.
Har du bråttom så kan du ställa in dem i frysen en ca 15 minuter.

Smält 1/3 del av chokladen.

Doppa den ena änden på pinnen och tryck ner den i kakbollen.
Fortsätt tills alla pinnar är instuckna.
Ställ in i kylen/frysen en stund så att chokladen stelnar.

Fyll några höga glas/muggar med strösocker om du inte har tillgång till oasisblock.
Eller så kan du ha dem på ett fat med bakplåtspapper.

Smält resten av chokladen.
Doppa kakbollarna i chokladen och droppa av dem.
Strö stössel på eller hackade nötter.

Vill du ha dem på fat, då ställer du bollen på fatet så att pinnen pekar uppåt.
Annars trycker du ner pinnen i glaset med strösocker.
Låt chokladen stelna helt innan användning.

Smaklig spis.

Ustipci-Mekike

Ustipci/Mekike

Ustipak är en munk liknade degboll som friteras och är populär på hela Balkan. Med enklare ord så är det en snabbvariant av munkar.
Dem kan ätas både söta och salta.
Brukar ofta ätas till frukost, mellis eller som kvälls tilltugg.

Vill du äta dem söta så kan du rulla dem i socker/florsocker, eller doppa dem i smält Nutella eller bred på lite god sylt, ringla över sirap, ja ! Alternativen är många.
Vill du äta dem salta så gärna med en fetaost bit, eller smaksatt färskost med något gott pålägg eller korvbit.
Du kan även minska på sockermängden till en tsk i receptet, eller strö lite flingsalt över dem när dem är klara om du vill förstärka sältan i dem.

Här har jag bara rullat dem i strösocker.

Smakar väldigt snarlikt som munkar.

Super gott !

Så här gör jag:
Recept:

3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vatten
500 g mjöl
20-25 g jäst
1 msk salt.
1 msk socker


Gör så här:
Värm mjölken i en skål så att den blir finger varm.
Smula ner jästen, tillsätt socker och en stor matsked mjöl.
Rör runt väl och låt skålen stå och vila/svälla ca 10 minuter.

Lägg i ca 450 g vetemjöl i en bunke.
Tillsätt skålen med jäst, ägg, vatten och salt.
Blanda allt till en jämn smet.
Smeten ska vara lös när den är. färdigblandad.

Tycker du smeten är för lös tillsätt dem resterande 50 g vetemjöl.

Låt smeten vila ca 10-15 minuter.

Hätta upp en stekpanna/kastrull rikligt med olja.
Om du är osäker om oljan är varm så kan du göra ett litet test med en bit av degen först.
Flyter degbiten upp direkt då är det dags att börja steka/fritera.

Ta fram 2 matskedar och doppa dem i lite olja.
Ta med hjälp av matsked upp en stor deg bit och dra försiktigt ner degbiten i oljan med hjälp av den andra matskeden.

Låt degbitarna få färg och vänd på dem. ( dem tar relativt fort färg)

Lägg dem sen på lite hushållspapper så att överflödigt fett rinner av.

Rulla i socker/ florsocker, doppa/skeda på Nutella, klicka på en god sylt, eller ringla på lite sirap om du vill ha dem söta.
Annars är dem goda att äta med en bit fetaost, smaksatt färskost, smakrik ost och något gott pålägg, korv osv.

Smaklig spis :)

Citronpaj

Citronpaj! Mmm...

På beställning av dottern som hade kommit hem från semestern blev det en god citronpaj.
När du vill bjuda på en fräsch och uppfriskande paj så kan jag rekommendera denna.
Väldigt god.
Jag serverade med färska blåbär bredvid.
Citron och blåbär passar väldigt bra ihop.
Vill du så kan du även lägga blåbär i paj smeten innan gräddning, går hur bra som helst.

Pajform med avtagbar botten, 24 cm i diameter, ( jag använde 28cm då jag inte hade mindre form hemma.)

Till degen
50 g rostade mandelspån ( en liten påse) - eller mandlar
4 1/2 dl vetemjöl
125 g kallt smör (skivat i kuber)
2 äggulor
2 dl florsocker
2-3 msk iskallt vatten. ( börja med två msk och tillsätt mer om det behövs)

Fyllning :
3 dl vispgrädde
5 ägg
1 dl strösocker
1 1/2 dl citron saft
Finrivet skal från en citron.

Gör så här:
Häll i mandeln i en matberedare och kör så att den blir fin malen.
Lägg i mjöl, och det kalla smöret.
Kör så att det blir en grov smulig deg.

Tillsätt äggulorna och två matskedar vatten, kör tills att det blir en mjuk degboll. Tillsätt ytterligare en msk vatten om du inte tycker degbollen är tillräckligt mjuk.

Stjälp upp degbollen på lätt mjölat underlag.
Tryck försiktigt ut degbollen till en rundel.

Kavla försiktigt ut rundeln så att den blir tillräckligt stor för att passa in i pajformen med löstagbar botten.

Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den försiktigt i pajformen.

Tryck ut degen i formen och skär bort överflödig deg.

Plasta in formen och ställ kallt i kylskåpet ca 1 timme.

Sätt ugnen på 200 grader.

Ta ut pajformen ur kylen och lägg över bakplåtspapper så att det täcker hela formen. Häll i lite ärtor/bönor över bakplåtspappret. ( det håller tyngden nere under gräddning)
Grädda på nedersta falsen i 15 minuter.

Ta ut pajformen och ta försiktigt bort pappret med ärtorna/bönorna.
Lägg pajformen på en plåt och grädda ytterliga ca 8-10 minuter eller tills pajskalet har fått en fin gyllenbrun yta.
Ta ut,och låt svalna.
Sänk även ugnstemperaturen till 175 grader under tiden pajskalet svalnar.

Ta fram en skål, lägg alla ingredienser till fyllningen i skålen och vispa så att allt är väl blandat.
Låt smeten stå och dra ca 10 minuter.
Häll smeten i pajskalet och grädda på nedersta falsen ca 20-25 minuter.

Ta ut och låt citronpajen svalna.
Ställ sedan in pajen ca 6 timmar i kylskåpet eller över natten.
Garnera med färska bär och pudra med lite florsocker om så önskas.

Servera gärna med lite vispad grädde eller varför inte mandel grädde.
Riv då ner lite mandelmassa i den vispade grädden.

Smaklig spis. :)